installatie KDE plasma

KDE Plasma 5 is de vijfde en huidige generatie van de grafische werkruimte omgeving die door KDE voornamelijk voor Linux-systemen is gemaakt. … De grafische interface is volledig gemigreerd naar QML, dat OpenGL gebruikt voor hardwareversnelling, wat resulteerde in betere prestaties en een lager energieverbruik.

Wil je snelheid & gebruikersgemak en de mogelijkheid de desktop aan te passen naar jouw eigen smaak, dan is KDE echt iets voor jou.

KDE stond vroeger bekend als een systeem dat flink wat geheugen nodig had. Tegenwoordig durf ik KDE wel lightweight te noemen. KDE draait (althans bij mij) default op 500 tot 600 MB.

In dit artikel ga ik uit van een basis installatie van Arch Linux.

Stap 1

Start je machine op en log in met jouw eigen gebruikersnaam en wachtwoord.

Stap 2

Xorg is een open-source implementatie van het X Window Systeem, versie 11. Omdat X zeer populair is bij GNU/Linux gebruikers, maken veel distributies en graphische applicaties hier gebruik van. Zie voor meer details het Wikipedia artikel of de Xorg Wiki.

Er bestaat een package xorg en dat bevat alle (in mijn ogen veel onnodige) extra applicaties. In dit artikel installeer ik alleen de xorg-server

sudo pacman -S xorg-server

Stap 3

Er bestaan voor Arch Linux drie verschillende packages om KDE Plasma te installeren:

  • plasma (package groep)
  • plasma-meta (meta-package)
  • plasma-desktop (minimal desktop)

Wil je “out of the box” extra pakketten geïnstalleerd hebben dan kies je voor plasma of plasma-meta. Wil je zelf bepalen wat je wil installeren, kies je voor plasma-desktop. In dit artikel maak ik gebruik van het plasma package

sudo pacman -S plasma
Kies<Enter> (alles)
Kies <Enter> (Standaard)
Kies <Enter> (Standaard)
Kies “J” om te installeren

Stap 4

In de volgende stap kiezen we een Display Manager. Er zijn verschillende DM’s beschikbaar. Kijk even op deze link welke DM’s er zijn. Voor plasma is voornamelijk SDDM de standaard. Dit wil echter niet zeggen dat je geen andere mag kiezen.

sudo pacman  -S sddm

Vervolgens zal de DM moeten worden gestart bij het opstarten van de machine. Dit doen we met :

sudo systemctl enable sddm.service

Stap 5

De basisinstallatie van KDE Plasma is nu klaar. Je hebt nu een Arch basis systeem met een KDE Desktop. De laatste stap is een herstart van je machine:

sudo reboot

Meer informatie

Bernard

In 1995 begonnen met Linux, tussendoor een uitstapje HP-UX. Veel verschillende distro's gezien en gebruikt maar ik ben blijven hangen op Arch Linux.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *